Хронични болки в гърба

Пословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

Вероятни причини за хроничните болки в гърба:

1.Хронично схващане на мускулите;
2.Хронична дискова херния;
3.Заболявания на гръбначния стълб;
4. Заболявания на костите.

1. Хронично схващане на мускулите

Всеки масажист познава гръбначните проблеми, възникващи при пациенти, които работят седнали. Сериозните схващания нарушават кръвообращението на тъканта и се натрупват отпадни продукти от обмяната на веществата. Така болката се усилва още повече.

2. Хронична дискова херния

Дисковата херния може да причини проблеми в продължение на седмици. Във всички случай потърсете лекарска помощ. Най-често са засегнати поясните междупрешленни дискове.

3. Заболявания на гръбначния стълб

Сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб): Страничното изкривяване на гръбнака при ученици, предизвикано от неправилна стойка, води до преждевременна артрозаа на междупрешленните стави, придружена с болки. Важно е своевременното нормализиране на формата на гръбнака с лекарска помощ.

Артроза на междупрешлените стави. Всяка става в тялото се износва, включително и малките стави между прешлените. Неправилната стойка при седене и гръбначните изкривявания водят до неравномерно натоварване и износване на хрущялните дискове. В началото болките се усещат само сутрин („сутринно схващане”), но с годините се усилват и водят до схващане на мускулите и болка при определени движения.

Как да си помогнем сами при артроза на междупрешленните стави

- Опитайте се, до колкото е възможно, да коригирате евентуалните изкривявания на гръбнака;
- Избягвайте неправилното натоварване на гръбначния стълб;
- Укрепете гръбната и коремната си мускулатура със съответните упражнения;
- Ходете редовно на масаж.
- Поемайте допълнително глюкозамини и хондроитин (или както
по-често се среща – хондроитин сулфат, бел. ред.) на капсули за изграждане на хрущялите. Тези препарати се продават в аптеките.

Спондилолистеза (разместване на гръбначните прешлени): Приплъзването на един поясен прешлен напред спрямо по-долния понякога не предизвиква оплаквания. Все пак понякога се появяват болки в кръста, разпространяващи се към седалището. Потърсете лекар!

Възпаление на гръбначния стълб: Когато една бактериална инфекция се разпространи в тялото, тя може да засегне и костите на гръбнака и да предизвика възпаление. Характерни в този случай са болките в покой, които будят съмнение за възпаление. Потърсете лекар!

Болест на Бехтерев: По неизвестни причини най-често между двадесет и тридесет годишна възраст болестта на Бехтерев предизвиква възпаление на междупрешленните стави и тяхното обездвижване. Заболяването протича на пристъпи. При обостряне засегнатите стави болят много силно. Потърсете лекар!

Болест на Шоерман (ювенилна кифоза): Типично за това смущение в растежа е изгърбването в млада възраст. Прешлените се деформират клиновидно, което води до образуване на гърбица. Необходимо е незабавно лечение. Потърсете лекар!

4. Заболявания на костите:

Остеопороза: Най-честото заболяване на костите в развитите страни е остеопорозата (намаляване на костното вещество). На първо място причината е липсата на движение, последвана от тютюнопушенето, приемането на кортизонови препарати и вероятен недостигът на естрогени с напредването на възрастта. Костите стават порести и се чупят при натоварване. Когато заболяването засегне прешлен, това предизвиква болезнена клиновидна деформация. Потърсете лекар!

Плазмоцитом (рак на костния мозък): Честите инфекции, умората и необяснимите болки в областта на гърдите и гърба понякога са първите признаци за това злокачествено заболяване на костите. Спешно потърсете лекар!

Метастази в гръбначния стълб: Повечето злокачествени заболявания образуват разсейки (метастази) най-вече в таза и в поясната област на гръбнака. Причините за необяснимите болки в гърба, съпроводени с повишена податливост към инфекции, непрекъсната умора и нежелана загуба на тегло, трябва непременно да бъдат изяснени. Спешно потърсете лекар!

Болест на Paget (деформиращ остеит): Това хронично заболяване на костите, настъпващо с напредването на възрастта, води до изменения в костите, съпроводени с разпъваща болка. Кожата на съответното място е по-топла от обикновено. Характерно е нарастването на обиколката на главата. Мъжете започват да носят по-голям размер шапки. Потърсете лекар!

Хиперфункция на паращетовидните жлези с остеопороза: В този случай остеопорозата се дължи на тумор на паращетовидните жлези, поради които бъбреците изхвърлят твърде много фосфат и калции. В скучая остеопорозата е следствие. Болките в гърба често са първите симптоми, които карат засегнатите да потърсят лекар. При намалена работоспособност и загуба на тегло, непременно се консултирайте с лекар.

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.