Манастирът Шаолин

Още в древни времена манастирът е известен с школата на Зен (Чан) будизма и бойните си изкуства.

Благодарение на филма "Манастирът Шаолин" от 1980 г. Шаолин става популярен в цял свят.
Манастирът Шаолин се намира в свещената за даосите планина Суншан, близо до град Дънфън, недалече от древната китайска столица Лоян в провинция Хънан. Построен е с императорски указ в края на V век. През 527 г. тук сее установява индийският монах Бодхидхарма, известен в Китай с името Да Мо.

Едно от най-важните занимания на послушниците в манастира е практикуването на медитация, наричана от тях "съзерцаване в стената" (дзуо чан), като метод за духовно и цялостно развитие и постигане на просвещение. Да Мо намира, че поради дългото стоене в една и съща поза при всекидневните песнопения и молитви монасите са с твърде слабо тяло и затова измисля редица двигателни упражнения, да ги укрепи физически. Тези упражнения, съчетани със заимствуваните от древните китайски трактаки, дават началото на шаолинския стил борба. Постепенно се формира комплекс от бойни техники "Осемнадесетте ръце на архата" ("архат" - ученик на Буда, б. а.), който се състои от 24 не толкова сложни движения с поетични названия: "танцът на дракона", "белият жерав разперва крила", "яхване на коня", "красавица се любува на лотосов цвят", "момче се моли на богинята Гуанин" и т.н. Монасите, живеещи в Шаолин, по-късно създават и развиват школата шаолинчюан (шаолински стил бойни изкуства) въз основа ва по-ранни форми на ушу и онези двигателни техники, които им завещал Да Мо, както и на базата на теоретичните и практични постановки в чигун за самозащита и здраве. През многовековната история на манастира вътре сред неговите стени се създават повече от 200 различни направления бойни стилове. Техни основатели са както възпитаници на Шаолин, така и известни майстори от народа, които манастирът канел да обучават послушниците.

Бойните умения на монасите от Шаолин са използвани за военни цели по време на размириците през династия Тан (преди около 1300 г.), когато император Ли Шъмин се обръща към настоятелството на манастира за помощ срещу Ван Шудзин, който прави опит за преврат. Монасите-воини от Шаолин пленяват Ван Шудзин и спасяват императора. Заради тази им заслуга император Ли Шъмин присъжда на Шаолин званието "Първи манастир в Поднебесната империя". Точно тази история се разказва в нашумялия китайски филм "Манастирът Шаолин", който предизвиква голяма вълна в разпространението на ушу (китайските бойни изкуства) в цял свят.
През своето съществуване, за повече от 15 века, манастирът Шаолин е бил разрушаван и опожаряван няколко пъти: по време на династиите Суей, Тан и Юан, а също в началото на Цинската манджурска династия, когато току що на престола се е възкачил невръстният още, но бъдещ велик император Канси. Последният път манастирът гори през 1928 г., когато армията на независимия генерал Фън Юйсян, сражавайки се срещу скрилите се отряди на Чан Кайши, изпраща артилерийски огън по манастира. Пожарът продължава 40 дни. Така Шаолин следва стъпките и историята на своята страна. Всяка династия обаче има своя принос за реконструкцията и разширяването на манастира. Шаолин постепенно се превръща в една от големите ценности на китайското архитектурно изкуство.

В днешни дни в манастира обитават около 60-ина монаси, подбрани от цял Китай чрез сепциални тестове за морал, духовно ниво, издръжливост, владеене на бойни изкуства и други изисквания. Монасите в Шаолин се делят на три вида според техните умения и наклонности: 1. монаси, занимаващи се предимно с духовно усъвършенствуване, медитиране и псалмопения; 2. монаси, посветили се на шаолинските бойни изкуства; и 3. монаси, занимаващи се предимно с поддържане администрацията, стопанството и живота на манастира.

Непосредствено до манастира Шаолин се намира едно от най-известните училища по шаолински бойни изкуства в Китай "Та Гоу", в което се обучават над 7000 ученици. В него се записват деца от цял Китай, които мечтаят един ден да станат големи майстори и учители по конфу, кинозвезди, или просто да развият физиката и духа си, да преодолеят различни комплекси и психични състояния. Тези деца са средно на по 15 години, като повечето от тях започват да тренират от 4-годишна възраст. Учениците се занимават от сутрин до вечер с изпълнението на сложен комплекс от шаолински стилове ушу без или с оръжия - нож с две остриета, мечове, саби, секири, алебарди, копия, бамбукови пръчки, тояги или с други бойни средства. Същевременно задължително се практикуват и медитативни упражнения по чигун за усилване на вътрешната енергия. Именно на тази енергия се дължат различните "невероятни" умения на монасите в представянето на една или друга хватка.

Шаолин приема ежегодно и много желаещи от други страни да се обучават, защото и там, както в школите по ушу в цялата страна е застъпено мисленето за единство на хората по земята: "Бойните изкуства са се зародили в Китай, но принадлежат на целия свят!"

Източник: Ани Пешева, Академия ХанлинАкадемия Ханлин

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.