Кръвно налягане - високо или ниско

Кръвното налягане показва степента и вида динамика на даден човек. То възниква от взаимодействието на кръвта и ограничаващите кръвоносни съдове. Кръвоносните съдове съответстват на границите, които се противопоставят на развитието на същността ни. Хората с прекалено ниско и с прекалено високо кръвно налягане избягват належащите конфликти, без да достигат до тяхното разрешаване.

Високото кръвно налягане възниква при постоянната представа за усилие, без да е извършено такова, без да е било реализирано. По тази причина се стига до постоянно напрежение, до постоянно състояние на възбуда, което става трайно в очакване на извършване на действието. Поради свръх напрежението краткосрочно организмът освобождава повече енергия, която обаче не се изразходва и остава под формата на постоянно високо налягане.

Кръвното налягане се покачва веднага щом бъде засегнат някакъв проблем, но отново спада, щом човек заговори за конфликта. Дори само представата за физическо усилие или за натоварваща ситуация е достатъчна, за да се покачи кръвното налягане.
Така психосоциалният стрес на днешното забързано време с неговите потиснати агресии, с гнева, страха и яда кара кръвното налягане да се покачва. Постоянното душевно натоварване води директно към постоянно високо налягане. Хората с твърде високо кръвно налягане живеят под вечното напрежение на очакване, опитват се да блеснат с работоспособност и да угодят така на себе си и на другите. Изглеждат суверенни, без да са такива. В действителност те само потискат неовладения израз на личността. Възпитанието не им позволява да дадат воля на чувствата си. Човекът с твърде високо кръвно налягане намира спасение в активизма, без обаче да свърши най-важното и така да се освободи от конфликта. Консервативните му представи за успех и благоприлично поведение водят до повишено вътрешно напрежение. Така човекът с високо кръвно налягане е прекалено конформен към общественото мнение, той е изпълнителен и съзнателен, таи в себе си обаче дълбока агресия, запазвайки външно спокойствие и в крайна сметка страда от неспособността да изрази истинските си чувства. Високото кръвно налягане се среща по-често сред мъжете и външното така наречено „самообладание” в крайна сметка води често до контракция на кръвоносните съдове. Кръвното налягане и контраналягането на свиващите се кръвоносни съдове води до много нестабилна форма на компенсация, която някой ден завършва катастрофално.

Високото кръвно налягане може да бъде предизвикано и от нееластичността на кръвоносните съдове, например при калциране на стените на артериите. В този случай говорим за старческо покачване на кръвното. Старостта не е единственото обяснение на явлението, но много хора в напреднала възраст губят своята гъвкавост, способността си да се приспособяват към даденостите. Физическият израз на това сковаване е калцирането на артериите.
Ето защо високото кръвно налягане е зов към придобиване на повече гъвкавост, пускане на амбицията за все повече постижения и успехи, водеща към вътрешно калциране. Намираме се под голям стрес и затова би трябвало да обръщаме повече внимание на чувствата си, да престане да вършим неправилното и да пропускаме правилното действие.

Високото кръвно налягане е покана да допуснем чувствата си спрямо себе си, да обичаме себе си, но да бъдем „по-сърдечни” спрямо другите. Когато се направи правилното, вътрешният натиск намалява, което се отразява положително на кръвното налягане.

 
При ниското кръвно налягане нещата изглеждат по съвсем друг начин. Хората с ниско кръвно налягане сутрин са като изцедени, чувстват се изморени и отпаднали. Те трудно успяват да се концентрират, често им се вие свят и някои дори припадат, защото жизненоважни органи, преди всичко мозъкът, не се оросяват достатъчно.
Това „безсилие” същевременно е знак за същинската липса. Хората с ниско кръвно налягане се страхуват от отпор, въобще не се опитват да се наложат, спестяват си конфликтите. Оттеглят се при оказване на съпротива и по същия начин се оттегля и кръвта им. Това често води до нарушаване на оросяването на периферните съдове, израз на факта, че не искат да влизат в допир с нещо, предпочитат да се отдръпнат. Същественото не може вече да получава жизнен сок. Човекът с ниско кръвно се отдръпва от конфликта до припадък и това е начин да се оттърве от отговорността. Който има ниско кръвно налягане, не е успойчив, не се конфронтира с проблема и няма вече нищо общо с проблемите, които се изправят пред него. Той не отстоява нищо, не иска да отговаря за нищо. Избягва предизвикателствата, често и сексуалността, която наистина силно зависи от кръвното налягане.Човекът с ниско кръвно налягане се оттегля в подсъзнанието. Ниското кръвно налягане се среща по-често при жените. В екстремни ситуации на помощ идва припадъкът, който принуждава околните да им спестят конфликта.

В случай на ниско кръвно налягане помага активността. Вместо да се качвате нагоре с асансьора, използвайте стълбите, карайте поне през ден велосипед, плувайте, играйте тенис или според сезона карайте ски. За предпочитане е силовия спорт пред джогинга, защото при ниско кръвно не достига не само активност, но и сила. Всеки ден пулсът трябва поне за десет минути да скочи 130. Полезни са контрасните душове, масаж с четка в посока към сърцето и пикантна солена закуска без сладко.
За кръвообръщението са по-благоприятни пет малки хранения вместо три обилни. Акохол в малки количества може да стимулира кръвообръщението, повече алкохол е вреден, защото разширява кръвоносните съдове и кръвта тече още по-бавно. Кафето също помага на много хора, но не всеки го понася, а при стрес кафето не ободрява, а приспива.
Ако се случи да ви причернее пред очите, трябва да поседнете или легнете, но не и да замръзвате на място. Напрегнете мускулите на краката, карайте колело във въздуха, или поне дръжте краката изправени нагоре. При пристъпи на изпотяване човек трябва да пие повече течности, защото често количеството течност е толкова малко, че кръвообръщението рухва. За предпочитане е активната почивка вместо мързелуването.
Всички тези мерки водат до активност, която подобрява дееспособността. Истинска помощ обаче представлява само промяната на светогледа. Който страда от ниско кръвно налягане, трябва да се научи да се изправя пред проблемите си, да не се дистанцира повече от тях, а активно да променя, каквото трябва да се промени.
Тъй като всяка липса представлява и сигнал за някаква възможност, за някаква задача, би трябвало да си вземем съответната поука.

Нека разберем, че всъщност ни липсва първичното доверие, независимо дали кръвното ни е прекалено високо или ниско. Това първично доверие възниква в пренаталната (дородова) фаза, т.е. преди същинското раждане, и на по-късен етап много трудно може да се придобие, но именно това е задачата. Трябва да осъзнаем, че животът ни поставя задачата, от която се нуждаем за развитието си, и че избягването и само принуждава съдбата да повтори същия урок в още по-суров вид, докато ни притисне до стената и ни застави да погледнем в очи житейските задачи.

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.