Гръбначният стълб - ключ към здравето

Че болките в гърба са сериозен проблем, е ясно не само на лекарите. Според статистиката осем от всеки десет души страдат от болки в гърба.

Може би някой ден ще се намери поет, който ще напише прекрасна ода за това удивително творение на природата - нашия гръбначен стълб, за този забележителен стожер на човешкия скелет.

Японският професор Кацудзо Ниши пише, че при навяхване на първите шийни прешлени страдат очите, лицето, вратът, белите дробове, диафрагмата, бъбреците, надбъбречните жлези, сърцето, далака и червата. Сред гръдните прешлени най-често се травмират II, IV, V I X гръден прешлен. При изместване на II гръден прешлен може да възникнат проблеми с белите дробове. Навяхването на V гръден прешлен може да доведе до влошаване на зрението, заболявания на гърлото, стомаха, щитовидната жлеза. Навяхването на X гръден прешленможе да причини заболявания на сърцето, бъбреците и червата. Възможно е и влошаване на зрението.
Сред поясните прешлени най-уязвими са II и V. В резултат на изкълчване на II поясен прешлен е възможно възпалението на пикочния мехур, апендикса, възникването на патологични изменения в простатната жлеза при мъжете и гинекологични заболявания при жените. При навяхване на V поясен прешлен са възможни нарушения като хемороиди, анални фисури и дори рак на правото черво. Изброените прешлени са най-податливи на травмиране, но може да пострада и всеки друг прешлен.

Разгледайте илюстрацията на гръбначния стълб, сравнете я с това, което казва Ниши за връзката между отделните прешлени с определени части от организма, и сами си направете изводите.
Повечето болести и нарушения в организма възникват заради изместването на отделни прешлени от гръбначния стълб. Не забравяйте за пряката зависимост между вътрешните органи и състоянието на организма като цяло. Същевременно помнете, че нарушенията във всеки вътрешен орган предизвикват неблагоприятни състояния и в гръбначния стълб.
 

Източник: Игор Афонин

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.