Божественият масаж

ИСКРА ЦЕНКОВА не успя да спаси разместените си стави от железните ръце на Лука Докузанов, за да разбере накрая защо Юмейхо те кара да се чувстваш като в рая.

Юмейхо не може да се опише, Юмейхо трябва да се почувства, казва Лука Докузанов още при разговора ни по телефона. Юмейхо не е масаж. Не е и терапия. Юмейхо е цяла философия, която не може да се побере и да се обясни добре в рамките на една статия. Чували сме, че техниката е болезнена, затова любезно отклоняваме всички опити да ни посветят в нея. За сметка на това само с поглед Лука поставя диагнози: ляво рамо по-високо от дясното най-малко с два сантиметра! След няколко минути разбираме още нелицеприятни истини:

Единият крак е малко по-дълъг от другия
Същото важи и за ръцете. А тазобедрените ни стави и прешлени са разместени. Просто попадаме в тези 99.8% от човечеството, които се отличават с асиметрични и небалансирани половини. Неправилната стойка, нездравословните навици, фрактурите при злополуки и катастрофи също водят до размествания и болки в гърба и врата. В резултат на това жизнената ни енергия не тече нормално, а в един момент идват и вътрешните болести. Юмейхо намества центъра на тежестта с енергийния център на тялото. Терапията, известна още като Сайонджи масаж, е нещо твърде различно от представите ни за релаксираща техника. „При първия сеанс крещях: Ако веднага не махнеш пръстите си от глезена ми, ще те убия! Но още същата вечер се почувствах олекнала, освободена, а през нощта спах като бебе", разказва пациентка. Болката е толкова по-силна и нетърпима, колкото повече са здравословните проблеми. Масажът на Лука трае около три часа, никога по-малко. Терапията освобождава притиснатите нерви и нормализира кръвообращението. Премахват се умората и вътрешното напрежение, а организмът се мобилизира да си помогне сам. Хубаво е, когато към нея се добавят подходящи за всеки индивид храни и водни процедури.
След пречистване с Юмейхо имаш усещането, че си попаднал в рая. Така казва и 12-годишният Васко, който нахлува в кабинета като фурия заедно със сестра си Девора и майка им. Една от костите в стъпалото на момчето е изместена след скок отвисоко. 16-годишната Девора пък страда от сколиоза. Преди време я заболял кръстът. Гръбначно изкривяване, казал ортопедът и назначил серия от физиотерапии и различни масажи. Ефектът им се оказал незначителен. От телевизионно предаване семейството разбрало за Сайонджи масажа и започнали да издирват последователи на японския учен и терапевт Масаиуки Сайонджи.
 
Проф. Сайонджи разработва и популяризира по цял свят системата Юмейхо (в превод: божествен масаж). Това е древна китайска техника, използвана от монасите, практикуващи бойни изкуства в манастира Шао Лин. С нея те лекували тялото си и възстановявали жизнения си тонус. Впечатлен от силния лечебен ефект на това изкуство, Масаиуки Сайонджи му посвещава живота си, като подрежда и систематизира техниките и ги нарича хълбочноизправяща, притискащо-разтриваща терапия или цялостно лечение. Юмейхо включва още лечебни шиацу техники, техники от Айкидо и от народната медицина. Лука е сред малцината българи, които притежават четвърта степен, защитена пред Масаиуки Сайонджи. Седмата степен е най-високата и принадлежи само на учителя. Преди петнадесетина години Лука претърпява злополука и започва да търси лек за себе си. Овладява ирисовата диагностика, рефлексотерапията, различни масажни техники, класическата и резонансната хомеопатия, но разбира, че влиянието им върху опорно-двигателната система е много бавно. Когато се запознава с учителя Сайонджи по време на пребиваването му в България, Юмейхо го завладява изцяло. Клиничните изпитания на метода в много страни показват, че той помага при ставни и гръбначни изкривявания, главоболие, астма, болки в гърба, в ставите и мускулите, нощни напикавания при деца, при безсъние, женски стерилитет, детска церебрална пареза, артрози, наднормено тегло, депресия, язва... Още нещо различно в сравнение с всички останали техники - пациентът при Юмейхо трябва да е облечен. Единственото изискване е дрехите да са леки и от естествени материи.
 
Девора е по клин. Готова е за терапия. След няколко манипулации крайниците й ще се изравнят по дължина. В стаята е тихо. От запалената ароматна пръчица се разнася мирис на портокалови цветчета. Лука е надвесен над момичето, а това, което се случва пред очите ни, твърде много прилича на инквизиция. Дърпа силно единия й крайник, после стъпва с цялата си тежест върху бедрата й, разхожда се с колене по крехкия й гръб. Хваща здраво главата й, разлюлява я и силно я извърта настрани, сякаш иска да й счупи врата. Прешлените на Девора хрущят и пукат, а дишането й прекъсва за миг. „При неправилна походка мускулите се натоварват различно, гръбнакът за компенсация се изкривява, след време се появяват и шипове. Асиметрията на двете половини на тялото води до по-бързо остаряване на организма. Тя се засилва при усилено спортуване. Идеята на Юмейхо е да се постигне баланс в човешкото тяло и организмът да започне да се самовъзстановява", обяснява Лука. Девора се усмихва. Толкова страшни неща й се случиха, а е жива. Сяда на пети и застива със скръстени пред коленете си ръце. Тази поза нормализира кръвното и води до дълголетие.
 
През това време Лука се пресяга небрежно към раменете ми и ръцете му се вкопчват във врата ми като железни клещи. Крещя за помощ. Вратът ми пука като току-що пречупен. „Браво! - казва Девора, с която вече сме си сменили ролите. - Лука обича да чува пукане. Боли, когато не пука." Лука преплита зад гърба ми ръце в моите и ме вдига над пода. Е, сега вече май успешно ми е счупил гръбнака! Истинска канонада от гръмовито хрущене на стави и кости. Пак викам, но този път май само от страх. За днес ми стига! 

Един от основните принципи на тази философия е: „Поискай, за да ти се помогне!" Лука не приема за пациенти тези, които идват от любопитство. Защото Юмейхо не е просто техника, а начин на живот, който води до коренна вътрешна промяна. Човек оставя неусетно цигарите, ако преди това е пушил, променя навиците, мисленето си. Заживява в хармония със себе си и с природата.
 
Когато учителят Масаиуки Сайонджи загива при катастрофа, Лука изпада в криза. За да подреди мислите си и да преосмисли живота си, заминава за Атон. След престоя си при атонските монаси се връща у нас още по-убеден, че е на прав път. Сега се готви да организира безплатно съботно-неделно обучение по Юмейхо само за майки. Хубаво е във всеки дом да има поне един човек, посветен в Юмейхо, за да помага на близките си, казвал приживе проф. Сайонджи. Що се отнася до болката, тук му е мястото да повторим думите на една от ученичките на Докузанов: всичко те боли, но се чувстваш прекрасно, обратно на това, когато нищо не те боли, но се чувстваш ужасно.

 

Вижте оригиналната статия ТУК:
Списание "Ема" брой 1 (36), 22 Януари 2007

 

Източник: списание "Ема" брой 1 (36), 22 Януари 2007, автор: Искра Ценкова

Прочетете още:
  • ЮМЕЙХО възстановява изгубеното равновесие

    upload.52eb8d403ac426.53015250.jpgЖивеем в свят на нарушено равновесие, един свят на изгубена връзка на човека със самия себе си. В отговор хората все по-често търсят своя път - йога, рейки, източни практики, различни масажни техники. Един различен път ни представя философията на ЮМЕЙХО.

  • Чудото, наречено ЮМЕЙХО

    upload.52b8688c7bb0c4.91180010.jpgЮМЕЙХО е профилактична методика, лечение без медикаменти и странични явления, което осигурява високо качество на живот. Въпреки че води началото си от манастира Шао Лин, то не е религия, макар и да възвръща най-старата вяра – вярата на човек в собствените му възможности.

  • Източна философия за хората, които променят света - ЮМЕЙХО

    upload.52542589c71358.20519644.jpgНапоследък все повече хора се обръщат към източните философии и учения в търсене на начин да се справят със стреса и да възстановят баланса в живота си.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.