ЮМЕЙХО (YUMEIHO) – една отворена врата към изгубеното равновесие

Древната мъдрост, която изповядва философията на Юмейхо ни учи, че равновесието и симетрията са заложени във всяко едно творение на природата.

Живеем в свят на глобална комуникация и информация. В средата на тази невиждана досега  интензивност стана възможен и свободен достъпът на човешкия род до древното познание на народите. Измервайки нещата в пари днес е все едно дали ще си купим нов модел мобилен телефон или самолетен билет до Индия. Продават се приблизително на една цена. Въпрос на приоритет е кое да избереш. Има немалка доза ирония (на природата, на Боговете?) в тази новопридобита свобода да владеем материята, простронството и в крайна сметка  - познанието. Владеем ли го наистина? Къде се крие то – в интернет, в индийските ашрами, в китайските манастири, някъде в Андите, около Стоунхендж или при седемте рилски езера? Истината е, че то се крие вътре в самите нас. Направи ли ни мобилността и информационната свобода по-спокойни, уравновесени, мъдри, здрави, истински свободни и знаещи. Агресията, несигурността и болестите на хората не са преодоляни, нито изглежда да намаляват – те нарастват. Войни, насилие, нови вируси, застрашена околна среда, пренаселение на планетата – това е светът на хората – един свят на нарушено равновесие, свят на изгубената връзка на човека със самия себе си!

Философията на  Юмейхо

Древната мъдрост, която изповядва философията на Юмейхо ни учи, че равновесието и симетрията са заложени във всяко едно творение на природата. Уравновесеният микрокосмос участва в изграждането на равновесието на макрокосмоса. Човекът участва наравно с останалите във великата игра на това уравновесяване. В неговата цялост от Дух, Душа и физическо Тяло трябва да бъде балансирана, за да функционира в хармония със законите на природата.
В превод Юмейхо означава Изкуството на божествения масаж. Прилагането на терапията цели да възвърне идеално заложената симетрия в човека. Човешкото тяло в своята перфектна форма представлява кръст. Хризонталната линия на този кръст е хълбока, а  вертикалната – линията на гръбнака. Тези две линии трябва да се пресичат под ъгъл от 90 градуса. При 99,99% процента от хората обаче това не е така. Още с раждането, при преминаване през родовите пътища, понякога дори и в утробата на майката този ъгъл се нарушава, тазобедрената става се изкривява на ляво или на дясно. Физическият център на тялото се измества в търсене на ново равновесие, гръбнакът започва да се изкривява, нарушава се хоризонталната линия на раменете. Ежедневно подложено на силите на земното притегляне, изкривяването се задълбочава, смесва и усложнава. Физическият и енергийният център на тялото, които по  замисъл трябва да съвпадат, се раздалечават един от друг. В тялото се появяват болки, генерират се болести.


Стоте похвата и техният автор Масаиуки Сайонджи

Масаиуки Сайонджи е роден в Токио през 1943 г. Работи като преподавател по китайски език и калиграфия, когато се запознава в Оно Хидеказу – дългогодишен изследовател на китайската възстановителната терапия “Дзен ти фа” или цялостно лечение, практикувана във вразка с бойните изкуства  в Шаолин.
Манастирът Шаолин се намира в свещената за даосите планина Суншан, близо до град Дънфън, недалече от древната китайска столица Лоян в провинция Хънан. Построен е с императорски указ в края на V век. През 527 г. тук сее установява индийският монах Бодхидхарма, известен в Китай с името Да Мо. Едно от най-важните занимания на послушниците в манастира е практикуването на медитация, наричана от тях "съзерцаване в стената" (дзуо чан), като метод за духовно и цялостно развитие и постигане на просвещение. Да Мо намира, че поради дългото стоене в една и съща поза при всекидневните песнопения и молитви монасите са с твърде слаби и болни тела и затова след девет годишна медитация измисля редица двигателни упражнения, да ги укрепи физически и да им възстанови здравето. Тези упражнения, съчетани със заимствуваните от древните китайски трактати, дават началото на шаолинския стил борба.
Наред с наместващите техники усвоени в Шаолин, Оно изучавал народните методи за лечение, като ги комбинирал и описвал. Впечатлен от трудовете на Оно и силният лечебен ефект на похватите, описани в тях, Сайонджи решава да посвети живота си на лечителското изкуство. Той подрежда и систематизира древното познание във сто похвата (комбинация от мануална терапия, хиропрактика, шиацу техники от Айкидо, рефлексотерапия, остеопатия, класически масаж), които обхващат цялото тяло и със съгласието на Оно нарича своя метод Хълбочно изправяща притискащо разтриваща терапия - Юмейхо. До края на живота си (2003 г.) Сайонджи практикува метода в основания от него в Токио Международен институт по превантивна медицина.
По думите на Сайонджи всяка сграда трябва да има основа, колони и покрив и, разбира се, основата трябва да бъде здрава. При лоша основа сградата рано или късно ще рухне, колкото и здрави да са нейните колони и колкото луксозен да е покрива. Човешкото тяло е точно като сградата: хълбочните кости са като основата, гръбнакът – като колоните. Ако хълбочните кости са разместени, гръбнакът се изкривява. Професор Сайонджи сравнява още човешкото тяло с красиво разперено японско ветрило. Всичките му пръчки са заловени и притиснати здраво долу в една опорна точка и това придава стабилност и привлекателност на формата му. Ако в тази точка се получи разместване, то се отразява на всички пръчки и така целият образ на ветрилото се изкривява. За човешкото тяло тази съществена опорна точка е тазът.


Лечебният ефект и практикуването на на стоте похвата

Стоте похвата на Юмейхо терапията представляват хармонично редуваща се комбинация от техники за наместване на хълбока, гръбнака, ставите, както и притискащо разтриващи техники, които целят да отпуснат втвърдената и стресирана мускулатурата на тялото, да възстановят нормалния поток на телесни течности по естественото им направление, да възвърнат енергийния баланс на организма. При изпълнение на наместващите техники се обръща внимание на феномена “пукане в ставата” като израз на лечебен ефект. Пукането е в основата на диагностиката като белег, че костите са наместени, че мускулатурата е еластична. Внимателното и продължително изпълнение на вертикалния натиск при разтриващите движения способства успешното изпълнение на наместващите движения. За да бъде лечебноят ефект пълен и завършен е необходимо масажът да бъде цялостен, без да се спестява изпълнението на който и да било от описаните похвати. За такова изпълнение, при работа със здрав човек, на терапевта са необходими не по-малко от час и половина, два часа работа (при хора с проблеми - повече от два часа). Терапията атакува проблема в неговата основа, като подрежда прешлените и костите на цялото тяло, възвръща първоначалната еластичност на мускулите и подвижността на ставите, въздейства върху важни акупунктурни точки, освобождава пътя на самолечителните сили на организма и възстановява структурната хармония на тялото. Така се постига висок лечебен ефект. Отлични резултати се постигат при болки в шията, гърба и кръста, лумбаго, дископатия, гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза), преумора, нервност, безсъние, главоболие, депресия, гинекологични, андрологични и сексуални проблеми, храносмилателни проблеми, гастрит, колит, наднормено и понижено тегло, и много други. Юмейхо терапията се използва за успешно лечение на над 190 вида заболявания, въпреки че не е насочена конкретно към нито едно заболяване. Юмейхо терапията има за цел да възстанови телесното равновесие чрез мобилизиран на жизнените оздравяващи сили и така да възвърне здравето на болния. Същността на този метод е да облекчи болката и да изкорени болестите и затова тази терапия е наречена “каузална терапия” или “основна терапия”. Юмейхо терапията се извършва върху удобна постелка на пода. Масажираният, както и терапевта трябва да бъдат облечени в удобни и леки дрехи (тениска, анцунг, клин).


Ролята на пациента

Философията на Юмейхо съдържа идеята за активната роля на пациента в процеса на лечение и неговата готовност за промяна. Според древните възгледи за смисъла на здравето и лечението само 25 процента от излекуването на човека е в ръцете на лечителя, 50 процента са в ръцете на самия човек, който получава терапиятаи 25 процента са външни фактори (начин на живот, хранителен режим, гимнастически упражнения, липсващи субстанции, които са нужни на човека). Методът на проф. Сайонджи съдържа съпътстваща гимнастика, наречена DIINO BICSO. Практикуването `и от пациента оказва незаменима помощ при затвърждаването на лечебния ефект. Терапевтът е длъжен да препоръча тази гимнастика на пациента (най-добър в преподаването на DIINO BICSO в България е един от първите ученици на Сайонджи – Димитър Кръстев), както и да го насочи към правилен и здравословен начин на хранене и живот.  При прилагането на Юмейхо терапията е необходимо да се установи и поддържа определен ритъм – провеждане на сеанси веднъж, два или три пъти седмично по преценка на терапевта и в зависимост от проблемите на всеки човек. Темпото на промяна и усвояване на ефекта от терапията е строго индивидуално, но за постигането на сериозна промяна са необходими не по-малко от 25 (Сайонджи препоръчва 40) сеанса, ритмично разпределени във времето. Прилагането на Юмейхо терапията на здрави хора има силно тонизиращ ефект и представлява прекрасна профилактика за множество потенциални заболявания.

Юмейхо в България

Школата по Юмейхо в България е основана лично от проф. Сайонджи по инициатива на покойния вече есперантист д-р Никола Донев, който превежда от есперанто книгата “Специален източен масаж” в началото на 90-те години на 20 век. Заложената от него безценна база за развитие се поддържа от неговите първи ученици в България и от Ига Сорин (V степен Юмейхо и отговарящ за обучението по Юмейхо за Балканските страни) , които организират ежегодните задължителни семинари за провеждане на изпитите за Юмейхо степени. Най-високата степен дадена на практикуващи в България Юмейхо терапевти до момента е четвърта от седем възможни. Официалният език за разпространение на Юмейхо по целия свят е есперанто.                                                                

Единствено валидни дипломи по Юмейхо се издават само от Института по превантивна медицина – Токио. Всички други всевъзможни дипломи и имитации на Юмейхо под различни форми като “масаж Сайонджи” (самият проф. Сайонджи много се дразнеше от този термин), “масаж с похвати на Сайонджи” и др. подобни, нямат нищо общто със същността на учението и философията на Юмейхо. Всички, получили диплома по Юмейхо са длъжни да се явят на повишение или атестация (потвърждение) до три години от датата на получаването `и, в противен случай нямат право да практикуват Юмейхо. Това е добре да се знае от всички, ползващи Юмейхо, за да са наясно на какъв терапевт се доверяват.
 


Текст: Лука Докузанов – инструктор по Юмейхо IV степен,

e-mail: yumeiho@abv.bg, GSM: +359-899815705   
 

Калина Радичева с диплома за Юмейхо II степен, ученичка на Лука Докузанов,     

e-mail: kalinajoe@gmail.com, GSM: +359-888227017
 

Източник: Юмейхо Център

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.