Ревматизъм

Ревматизмът е само сборно понятие за цяла група от симптоми за болезнени промени в тъканта на ставите и мускулатурата. Тялото постоянно

Тази болест се появява винаги във връзка с възпаления, независимо дали са остри или хронични. Поради болката двигателната способност бива ограничена до такива размери, че много често се стига дори до инвалидност.
Изследвания са показали, че пациентите, страдащи от ревматизъм, още от детска възраст търсят да отведат своите агресивни импулси посредством повишено напрягане на мускулите в скелетната мускулатура. В резултат на това те са доста активни физически и спортуват, при което видимо предпочитани от тях са агресивните видове спорт. Ревматиците овладяват чувствата си почти насила и така не могат по нормален начин да изживеят своите мъка, разочарование и фрустрация. Така се стига най-напред духовно-душевно до втвърдяване и схващане, тъй като агресивните чувства в известна степен се „зациментират” в собствената личност. При това ревматиците са прекомерно добросъвестни, скромни, но в малка степен приспособими. Потисканите ярост, гняв и огорчение, както осъждането на собствените или чужди дела, блокират потока на жизнената енергия и водят до прогресиращо физическо втвърдяване и неподвижност. Ревматиците обичат да критикуват и в много случаи са несговорчиви.
Ярост, яд, огорчение и жажда за мъст водят до там, където са били изтласквани, до възпалителни процеси. Тези неразпускани енергии са стигнали физически до отлагания на неотделени продукти при обмяната на веществата. Тези така наречени токсини символизират проблемите, които се натрупват необработени. По този начин тялото все повече се превръща в сметище за нерешени житейски задачи. Така, както тялото може да бъде принудено чрез постене да се концентрира върху обработката на тези отлагания, така човек може да осъзнае на психическо ниво потисканите до момента емоции, да ги обработи и така да ги направи безвредни.
В повечето случаи обаче стрaдащият от ревматизъм твърде много се стрaхува често да контролира образа, който си е създал за себе си, своите скромност, добросъвестност, готовност за помощ, покорство и морал и по този начин да се разправя с „тъмната” си страна, своите дребнавост, властолюбие, агресия, на които „упорито държи”, с духовно-душевната си скованост, неподвижност. Ето защо ревматизмът винаги е също израз на прекомерно намерение, на желанието всичко да се обозре, да се знае, да се ръководи. Болестта е неосъществена претенция за доминиране.
Ако болният ще отстоява „сенчестата си страна”, няма нужда да потиска тези стремежи. Тъй като обаче той по никакъв начин не отговаря на моралните си представи, не само се потиска, ами на всичко отгоре болният развива и чувство за вина, което търси да компенсира чрез готовност за оказване на помощ и жертвоготовност. Често се появява нов пристъп на болестта, щом като той не намери възможност за това. Тъй като ревматично болният все повече потиска истинските си чувства и „упорито държи” на външно поведение, съответстващо на неговия морал и високите му изисквания, тялото, като отражение на това поведение, става все по-неподвижно.

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ
Ето защо би трябвало да се запитате:
• Доколко „държа упорито” на един собствен образ, зад който се крия?
• Къде имам силни чувства на агресия и разочарование?
• Защо не показвам открито тези чувства и не ги дискутирам?
• Кои чувства не се осмелявам сам да си призная?
• Какво не мога да простя и да забравя?
• Защо не мога да приема себе си и другите, какъвто съм/ каквито са?
• Как мога да създам топлина и истинска сърдечност спрямо себе си и другите и да дам израз на тези чувства?

 

Източник: Болестта говори чрез тялото, Курт Тапервайн

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.