Признаци на блокировки в чакрите според ЮМЕЙХО (четвърта, пета, шеста и седма чакра)

Човешкото тяло е най-съвършеното творение в земния физически свят. В него са зашифровани уроци, които човекът трябва да премине.

...продължение

 

ЧЕТВЪРТИ ЦЕНТЪР (Сърдечна чакра)

Няма да разглеждаме в подробности разликите между Анахата и Сърдечната чакра, тук те нямат решаваща роля.
Това е централната чакра, тя свързва горното и долното, лявото и дясното, външното и вътрешното. В Дзен-практиката е належащо постигането на това обединение за постигането на истината, която се състои в липсата на разлика в тези понятия, създадени от ума ни. Като правило, тази чакра е блокирана, в различни степени, при всички хора. ПЕТА ЧАКРА (Гърлен център)

Съответства на стихията "ефир", намира се в основата на гърлото, примерно на нивото на 7-ми шиен/1-ви гръден прешлен.
Гърления център принадлежи към трите висши центрове и е свързан с емоционалното самоизразяване (спомнете си израза "затъкна му се гърлото"). Блокажите в тази област могат да се проявяват във вид на кашлица, принудително мълчание, логоневроза, напрежение в гласовите струни. Този център отговаря за творчеството и проявата на волята, за реализирането на собствените желания, за усвояването на всякаква информация, включително пари и материални ценности, които също са вид енергия.
 Напрежението в тялото при блокаж на центъра се наблюдава при широки но увиснали рамене, при широка шия и сгърбени рамене или прекалено повдигнати. Когато в мускулите има напрежение, кръвният поток и енергиите се ограничават, клетките не функционират в нормален ритъм, образува се застой в близките до блокажа области. Това способства получаването на остеохондроза и мигрена. Няма човек, който да няма в някаква степен остеохондроза. Няма човек, който да няма едни или други страхове.
В гърления център се намира гордостта, която играе ролята на защитна маска, прикриваща чувството за самоуважение, слабостите, понижената самооценка, така нареченият "комплекс за малоценност". Няма човек, който да не е претърпял неудачи в живота, които са изразени чрез собствената му неувереност. Ако поне веднъж са подлагани на съмнение сексуалните му възможности, правилността на действията му - значи има блокажи. Страхът от неуспеха е записан тук. Страхът от промени също е тук. А как може и възможно ли е да се разчита на позитивни промени в живота, ако човек се страхува, по принцип, от промените? Не е трудно да се разбере цялата важност на гърления център и работата с него.
Между другото, важно е да се отбележи, че мобилизацията на шийния отдел от гръбначния стълб в първа позиция (седнал на колене) премахва блокажа само на горния и среден участък от шията. Това се отнася за всички известни мануални терапии. В Юмеихо има още един метод за работа в тази област - пациентът легнал по корем, а лечителят разблокирва 7-ми шиен/1-ви гръден прешлен. Като резултати, една много ефективна техника. Смятам, че и за високата оценка на Юмеихо, хората ще са благодарни на Сайонджи, най-малко за този прийом.


ШЕСТИ ЦЕНТЪР (Агни(Аджна)-чакра)

Названието "трето око" е некоректно - човек реализира виждането на фините нива чрез цялото тяло, затова, ако има блокажи, информацията е изкривена.
Проекцията на разположението се намира в точката между веждите. Смята се, че материалната проекция на чакрата е хипофизата. Действително, центровете на гръбначния стълб "топографски" (за линейното мислене) съответстват на основните нервни сплитове и ендокринни жлези (отдолу нагоре: простата, полови жлези, подстомашна, тимус, щитовидна, хипофиза, шишарковидна). Блокирането на център по жизнения път води до постоянни препятствия в осъществяването на замислите и липсата на сили за тяхното изпълнение. "Девизът" на тази чакра е: "Действие".


СЕДМИ ЦЕНТЪР (Сахасрара-чакра)

Проекция - фонтанелата на главата. Център отговарящ за висшето знание, за състоянието на свръхсъзнание. Смята се за център на духовността. Кой може да каже, какво е духовност…? Ако някой смята, че знае точния отговор на този въпрос, най-добре е да размишлява над понятието "скромност". Да, да се определи това понятие, не само не е лесно, но определението едва ли може да изглежда всеобхватно. "Да се радваш и наслаждаваш на всеки миг от живота - в това е основния смисъл на цялата духовност". За нашето разбиране на смисъла в седмия център и неговите блокажи, такова определение е достатъчно.
 Всеки човек изначално е надарен с Божествена премъдрост, в ума на човека са заложени отговорите на всички възможни въпроси. Пътят на човека, какъвто и да е той, е свят, защото неизменно води до съединение с Твореца и по тази причина, никой път не може да бъде осъждан. Пътят на Юмеихо е един от пътищата, водещ човека към единение. Както се разбира от този раздел, Юмеихо косвено подпомага човека да се освободи от блокажите си и затова е справедливо да се каже, че Юмеихо може косвено да променя мирогледа на пациента, следователно, да влияе позитивно на съдбата му. Ще подчертая още веднъж, че "косвено" означава липсата, както на цел, така и на техника за целенасочено вмешателство в енергията на пациента, което кардинално различава Юмеихо от методите на така наречената екстрасензорика, хипноза и пр., които не са безопасни, а дори и често вредни за човека. Освен това, винаги съществуват знакови моменти в линията на съдбата, които не могат да бъдат променени от човек и Юмеихо не претендира за това, но подпомага разширяването на човешкото съзнание, помага му да разбере, че това, което не подлежи на промяна, просто трябва да се изтърпи - така се постига смирение, а смирението е пътя към освобождението.
 

В Юмеихо могат да се видят някои аспекти на НЛП, внесени от последователите на Сайонджи. Например, когато завършва цикъла, след заключителния масаж в областта на трапецовидния мускул, в проекцията на точката да-чжуй, лечителят с леко плясване слага длан на рамото му и произнася: "Бъдете здрави". В традиционната НЛП, това се нарича техника на "закотвяне" - плясването и докосването служат за вербално въвеждане на програма към оздравяване. В резултат на сеанса пациентът е "открит" напълно и такава програма се засява в благодатна почва. Това е единствения известен от мен аспект на НЛП в Юмеихо-терапията. Разбира се, може да се измислят много други неща, но натрупването на излишни прийоми, не е гаранция за качество, освен това, "най-доброто е враг на доброто".
В продължение на тази тема може да се поговори за някои специални възможности на Юмеихо-терапията, за основната промяна на човека. Това ще е интересно, както за практикуващите, така и за обучаващите се. Става въпрос за езика на тялото, разбирането на който може да даде разбиране на човешкия характер, тъй като чрез Юмеихо може да се работи за известна корекция. Отново, косвено, както споменах.
Типовете характери се оформят в детството (няма да обсъждам темата за инкарнацията). Травмите преживяни в детството, от момента на раждане, влияят на вида характер, което се отразява върху формите на тялото. Ако сте съгласни с информацията, че човек е наясно още преди раждането със своята земна програма и сам приема участие във избора й, тогава е ясно, че ние сме тези, които сме изваяли тялото си.

Чист тип характер се среща крайно рядко, обикновено, във всеки един човек са смесени няколко характера. В тялото присъстват много блокажи. Тялото и блокажите му като препятствие, са едновременно и инструмент за постигането на щастие. Наистина, потвърждава се мъдростта на Дзен, която твърди, че препятствието съдържа ключа за решаване на проблема. Тялото и блокажите са най-краткия и бърз път за единение с Вселената, с Твореца. Юмеихо е локомотив, който изтегля човека от тъмен тунел към светлината.
 

Източник: Искра Банкова

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.