Лука Докузанов: ЮМЕЙХО помага на хората да реализират мечтите си

Едното рамо е по-високо от другото или краката са с различна дължина, носът е леко завъртян вляво или дясно, главата е извита, веждите са на различно ниво и пр.

Това са само част от белезите на разместването на центъра на тежестта на човека. Малцина обаче знаят, че именно тази несиметричност е в основата на почти всички заболявания, а също и причина за изкривяването на човешките възприятия.Учудващо е как това изместване може да доведе до неуспехи в работата, във взаимоотношенията с партньора, пречи на мечтите ни. За щастие съществува метод, който помага на тялото да преоткрие своя център на тежестта чрез определени наместващи техники и духовни практики. Благодарение на него се постига съвместяване на центъра на тежестта на човека с неговия енергиен център. Наричат го "божествен масаж", той не е терапия, но лекува и същевременно помага да научим най-дълбоките истини за себе си и за заобикалящия ни свят. Негов създател е японецът Масаиуки Сайонджи, който изучава китайската шаолинска терапия "Дзен ти фа" и я систематизира в т.нар. "Хълбочно-изправяща притискащо-разтриваща терапия". В превод "ЮМЕЙХО" означава ”увеличаване жизнените сили на организма, чрез завръщане към природата”. Стоте похвата на терапията редуват техники за наместване на хълбока, гръбнака, ставите с притискащо-разтриващи техники. Целта им е да отпуснат мускулатурата, да възстановяват нормалния поток на телесни течности по естествената им посока и да възвърнат енергийния баланс на организма.

В България, един от последователите на тази система е инж. Лука Докузанов, обучен лично от проф. Масаиуки Сайонджи.

Казвате, че ЮМЕЙХО може да доведе не само до хармонизиране на личността, но и до истинско просветление. Как се постига това?

Всяко пренатоварване на организма, независимо дали е физическо, психо-емоционално или умствено, когато е над допустимия предел, при който се реагира адекватно, води до стрес. Тогава нервната система не може да се справи и се получават блокажи. Независимо дали са следствие на физическа или емоционална или някаква друга травма, всички блокажи, на всички нива дават отражение на физическото тяло. Tова е най-добрата защитна реакция, защото по-добре човек да страда на физическо ниво, отколкото на ниво ум. Изместването на центъра на тежестта над определен процент може да доведе до психически нарушения, човек става по-конфликтен, трудно се адаптира. Това води до нервни сривове, депресия, които медицината третира единствено с медикаменти. Хапчето не е решение, а подтискане на проблема. Когато подходът в лечението е комплексен и води до хармония между дух, душа, тяло и разум можем да говорим за изцеление. Но преди да се достигне до него човек преминава през три кризи - на физическо, емоционално и умствено ниво. За да премине през блокажа той неминуемо ще изпита някакъв дискомфорт или болка, за да почувства свободата на движение на всяко едно ниво.Ние въздействайки на тялото, възбуждаме тези центрове на мозъка, които са свързани с блокажите, за да може умът да поправи това състояние. Затова когато се намести човек, той вижда светлината. В процеса на лечение се опитваме да променим и начина на мислене и отношението на човека към света. Това изисква нов начин на живот, но за да го направи, трябва да промени ценностната си система и това е най-трудното. Тялото е проекция на ума и душата и когато има страдание, това е един вид урок, който трябва да проумеем. Ако премахнем физическата болка, без човек да разбере причините за страданието ние му правим лоша услуга. Затова се опитваме да намерим центъра на проблема и да доведем пациента до осъзнаването му. Когато се стигне до състояние на любов и състрадателност към другите хора - тогава човек започва да отдава и да приема любов, а Бог е любов и той лекува всичко. Целта е творението да достигне твореца и идеята на ЮМЕЙХО е човек да може да твори, да достигне своята божествена същност и да се изяви във всичко, което му е дадено свише. ЮМЕЙХО е свобода, свобода от болката, свобода на движението и мисълта. Отварят се нови хоризонти и възможности. Затова ЮМЕЙХО помага на хората да реализират мечтите си. В дълбоката си същност обаче, човек не иска да избира, защото трябва да поеме отговорността за избора си.

Често по време на терапията хората изпитват болка, особено в началото. Защо?

Това се дължи на компенсаторните механизми в тялото, което се стреми да приближи максимално центъра на тежестта до идеалното състояние. Гръбнакът и прешлените започват да се наместват, за да достигнат нормалното си положение. Това е дълъг процес, при който първоначално се получава разместване, което води до влошаване на състоянието. Затова се правят повече процедури, почива се и после наместването продължава, докато се постигне истински резултат. Често проблемите с опорно-двигателната система се коренят още в ранна детска възраст. Голяма част от българските деца са с гръбначни изкривявания, защото са силно обездвижени. Затова от една година насам работим по проект "Здрав гръбначен стълб за българските деца". Досега сме провели много срещи на различни нива в образователната система. Правим също консултации и диагностика в училищата. За съжаление училищните власти не осъзнават сериозността на проблема.

Как ЮМЕЙХО помага за разбирането на някои проблеми в човешките взаимоотношения?

"Когато има колектив от хора винаги има търкания и противоречия. Това е защото при тях има изместване на центъра на тежестта в едната или в другата посока." - твърдят специалистите, които се занимават с ЮМЕЙХО. Тези измествания имат отношение към работата на двете хемисфери. Така например мъжете и жените се различават по тези измествания. Когато се наместят чрез ЮМЕЙХО човек развива и двете хемисфери и логическата и интуитивната и влиза в хармония със себе си и околните. Той разбира хората и те го разбират. Ако човек има блокаж във врата, той има ограничение и в мисленето. С ЮМЕЙХО ние можем да премахнем тези блокажи и да разширим обхвата на мислене. Затова мечтата на Масаиуки Сайонджи е във всяко семейство да има някой, който да разбира от ЮМЕЙХО. Тогава всички хора ще бъдат по-хармонични, уравновесени, по-усмихнати, ще се разбират помежду си, а в международен план няма да има агресии, войни и светът ще бъде едно по-добро място за живеене.
 

Източник: Дарина Григорова, Българско национално радио, юни 2012 г.

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.