Главоболие и мигрена

Главоболие получава този, който често „си блъска главата”, на когото му„ бръмчи мозъка” от много мислене, който с прекалено много интелектуална дейност си създава проблеми, вместо да ги решава. Ако в главата ви се върти една и съща мисъл, не се учудвайте, че ви прегряват бушоните!


Главоболието често е придружено от натиск в главата. С други думи, намираме се под натиск, който се опитваме да премахнем, чрез дискусия с разума си или да разберем или да преработим. От друга страна, се появява чувството за напрежение, нещо не е наред, нещо тормози ума ни.

Ситуацията може да се успокои чрез разпускане, т.е. обратната страна на напрежението. Натискът се задържа, докато съществува контранатиск. Ако обаче човек поддаде, ако реагира цялостно – с тяло и ум, главата се разтоварва като единствен носител на решенията. Когато престанем сами да се подлагаме на напрежение, ако се дистанцираме от силно вълнение, като вътрешно го пуснем, натискът и напрежението отминават. Ако се концентрираме интензивно върху краката, моментално се отпускаме или дори напълно се подобряваме. Това доказва, че главоболието се предизвиква само от умствено претоварване, от пълното доверие единствено в механизмите на разума.

Специфичната причина за мигрената, както впрочем и за главоболието се крие в прекалените амбиция и желание. Който се самонаказва чрез амбиция и стремеж към перфекционизъм, успех и признание, скоро ще почувства физически този натиск. Главоболието е пряко следствие от напрежението, но и алиби за болния да се оттегли от отговорност. Разбира се, желанието за добри постижения и признание е въпрос на собствен избор, така се опитваме да спечелим симпатии, но страхът от провала, от неуспеха на мнимото недооценяване от страна на обкръжението е предварително програмиран.
Затова понякога главоболието (мигрената) така се засилват, че човек не може да свърши нищо повече. Мигренният пристъп способства за бягство от действителността, за отказ от решаване на житейските задачи. Причинители на пристъпите могат да бъдат също дълбоко недоволство или подсъзнателна агресия срещу принудителните обстоятелства. Ако трябва да се примирим с една ситуация (или е желателно да го направим), макар цял живот да сме планирали нещо друго, изразяваме мигрената със следното: „Е, гледайте сега как ще се справите без мен!”

Друга причина за мигрена са неосъзнатите трудности в сексуалната сфера. Страдащите от мигрена проявяват два коренно противоположни начина на поведение. От една страна, те напълно потискат сексуалността, от друга страна, се появяват свръхкомпенсацията, прекомерната показност, неискрена откритост и отвореност. Двете поведения показват, че тази тема поражда проблеми. Болният без съмнение не е готов да посрещне трудността на нивото й, защото се страхува да се впусне физически в темата. И така той измества справянето на проблема в главата, където господстващото напрежение се разразява като мигрена или главоболие.

ОБОБЩЕНИЕ

Болките в главата показват, че мислено се поставям под натиск. Прекалено много мисля, „блъскам” си главата. Болката е особено силна, когато имам силен емоционален живот, но не слушам чувствата си, а разума. Когато „държа твърде изкъсо” юздите на чувствата си, се изпълвам с напрежение. Затова би трябвало да не потискам постоянно мислено чувствата си.
Главоболието, но най-вече мигрената е знак, че искам нещо различно от това което мога. Не отговарям на собствените си изисквания, страхувам се от това да не се изложа.

НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ

Би трябвало да се запитате: „Твърде амбициозен ли съм, дали не полагам прекалени усилия да се издигна? Дали не съм прекалено твърдоглав и се опитвам да насилвам нещата? Над какво си „блъскам” главата и защо?” Често откриваме противоречие между това, което мислено смятаме за правилно и това, което искаме да изживеем, и така се напрягаме. Затова би трябвало да живеем повече под „вътрешно ръководство”, а не само водени от разума. Чрез ума човек често казва „не” на обстоятелствата, вместо да каже „да” на живота, такъв какъвто е сега. Осъзнайте следното: „Аз живея сега и сега живея такъв, какъвто съм, живея от вътрешната си действителност, а не от представата си, която ми казва, че не бива да правя това и трябва да се държа еди как си.” Който гони някакъв идеал, отрича собствената си действителност. Човек трябва да престане да угажда на другите, в противен случай живее според идеалната представа на околните. Можете да се освободите от собствената си ограничаваща представа и най-после да бъдете свободни – свободни за себе си.
 

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.