Артроза - езикът на симптомите

При артрозата става дума за износване на ставите, което се предизвиква от неправилно съотношение между натоварване, устройство и работоспособност на отделните стави. Артрозата е широко разпространена и се появява в напреднала възраст в лека форма при почти всички хора.

Следните причини могат да доведат до артроза:

- слаба хрущялна тъкан по рождение;
- неправилно натоварване на ставите поради Х-образни и О-образни крака;
- неправилно заздравели фрактури;
- свръхнатоварване на ставите поради затлъстяване;
- претоварване на ставите при спортуване;
- възможни са и хормонални причини (Жените в периода на климактериума много често заболяват от артроза поради хормонални промени).

Артрозните деформации започватот хрущялната тъкан. Първо хрущялът губи своята еластичност, става чуплив и в последствие се разгражда. След това страданието обхваща и костта.
Първите признаци на артроза са изтръпване, схващане и болки, които се усилват след физическа дейност. Понякога при движение се чува „пукане” или „скърцане” в засегнатите стави. В напреднал стадий свободата на движение постепенно се ограничава.

Обобщение

Артрозата ми показва:
- че вече съм се променил толкова много. Че дори собственото ми Битие се е деформирало, приел съм друга форма. Животът не може вече безболезнено да тече по същинския път;
- че аз самият вече не се допускам , деформирал съм собственото си Битие. Стига се до претоварване, поради неправилното ми отношение към самия мен. Деформацията ми показва, че изпълнявам погрешна форма на битието. Защо върша това? Защо искам да постигна прекалено много? Защото не съм достатъчно добър за себе си в тази форма, искам да встъпя в по-добра форма, искам да спечеля, да победя, защото гледам на себе си като на неудачник. Защото дълбоко в себе си знам, че живея някакъв чужд живот.
- Че съм се отдалечил прекалено много от себе си и по този начин както вътрешно, така и външно приемам неестествена форма на съществуване. Не само си преча, а вече съм се изменил.

Начин на действие

Трябва да си задам въпроса: Какво ме натоварва всъщност? Защо поведението ми не съответства на мен самия?” Мога да се разболея от артроза и в случай, че не правя правилното действие.
Трябва да осъзная, че Х-образните или О-образните крака са признак на грешно поведение. Следователно трябва да се запитам: „В каква сфера не вървя по своя път? Доколко сам се изкривявам? В каква област не съм „изправен”?” Лошо заздравялото счупване ми показва, че съм „скъсал” със себе си, не съм едно цяло и че счупването не е още „изцелено”. Апелът гласи да стана едно цяло със себе си.
При артроза поради затлъстяване трябва да си задам въпроса: „Защо съм прекалено тежък или прекалено тромав? Защо влача със себе си толкова много неправилни неща? Защо не живея в съответствие с моята „вътрешна форма”, такъв какъвто съм всъщност?”
При артроза в климактериума трябва да се запитам: „Наистина ли съм станала самостоятелен и „зрял” човек или само съм остаряла? Какво изисква животът сега от мен, след като съм била жена и майка? Какво трябва да направя, за да живея действително съгласно вътрешното си Битие?”
Подканата е същата като при артрита, само че при артрозата е в по-силна степен, защото човек вече е приел погрешна форма. Апелът гласи да бъда най-после себе си, да намеря достъп до същинското си себе и да стана „по-съвършен”.

Прочетете още:
  • Хронични болки в гърба

    upload.53d21ae56152b5.64108353.jpgПословицата "Всеки носи своя кръст" говори за тясната зависимост между психиката и проблемите с гръбнака. Не напразно за силните хора се казва, че "имат яка гърбина".

  • CalDenx ® - Уникален комплекс за здравето на костите

    upload.53d0da96bece94.62845516.jpgКалцият е от съществено значение за поддържане на здрави кости и зъби. Той е ключов елемент в другите системи на тялото, като например на нервната система: при функциониране на нервните клетки калция се усвоява от костните тъкани. Недостигът на калций в костните тъкани може да доведе до тяхното отслабване.

  • Дафинов лист за прочистване на ставите

    upload.53ce771188afe3.65549515.jpgИзпитана народна рецепта за шипове и отлагания на соли.

Абонирайте се за да получавате новини, актуални промоции и допълнителна информация свързана YUMEIHO CENTRE.